Hvornår er det nødvendigt med en tandkrone?
Det kan være aktuelt for dig at få sat en tandkrone på din tand, hvis denne er så svært beskadiget, at den ikke længere kan repareres med en simpel fyldning. Hvis en tand flækker – for eksempel fordi du har tygget på noget hårdt, eller som følge af et slag – kan den i nogle tilfælde limes sammen med cement. Men hvis der er brækket en stor del af tanden, kan det være nødvendigt at forsegle nerven og roden med en krone. Ellers er tanden simpelt hen alt for udsat for bakterie angreb, som kan føre til infektion.
I tilfælde af svær beskadigelse af tandens rod, kan et tandimplantat komme på tale. Men så længe tandroden er intakt, er en krone fuldt tilstrækkelig. Især rodbehandlede tænder er særligt sårbare, og flækker nemt. Dette skyldes, at nerven er død, og at tanden således ikke længere får tilført næring.
Det, der også kan ske i denne sammenhæng, er, at tanden bliver mørk og misfarvet. Her kan det også være en god idé med en kunstig tandkrone, som matcher de resterende tænder, af kosmetiske årsager. Især hvis det drejer sig om en af fortænderne i overmunden.
Hvordan fastgøres en tandkrone?
Når tandlægen har konstateret, at der skal påsættes en tandkrone, vil han eller hun starte med at slibe din eksisterende tand ned til en spids. Dernæst vil tandlægen foretage en afstøbning af tandstumpen, som ligger til grund for fremstilling af tandkronen.
Når kronen er færdig, og farven på den tilpasset de øvrige tænder, vil denne blive monteret ved hjælp af tynd cement. Med de moderne materialer, som bruges til fremstilling af tandkroner nu om stunder – metal og porcelæn som de mest anvendte – er det faktisk meget svært at se forskel på de naturlige tænder og så en tandkrone.