radon

Hvordan kan jeg måle radonniveauet i mit hus?

Hvordan kan jeg måle radonniveauet i mit hus?

Radon er ikke noget, man skal spøge med. Hvis du har mistanke om, at radonværdierne i din bolig ligger over det kritiske niveau kan du måle niveauerne selv. Dette gør du ved at opstille såkaldte radon målebokse.

Radon målebokse kan bestilles hos RadonHuset. En radon måleboks indeholder en særlig film som optager radon partiklerne over en periode på et par måneder. Denne måling skal helst udføres i løbet af vinter halvåret hvor opvarmning af huset vil skabe en vakuum effekt som trækker radon gassen til sig.

Samtidig vil man i fyrings sæsonen ikke lufte nær så meget ud som i løbet af sommeren. Og det betyder at man opnår et retvisende billede af radon niveauet i stuer og værelser.

Når du har haft radon målebokse stående i dit hjem i et par måneder sender du dem tilbage til RadonHuset. Her vil målingerne blive analyseret på et laboratorium. Og så vil du i løbet af tre til fire uger modtage resultatet af analysen i form af en rapport.

En anden måde hvorpå du kan få udført en radon test er ved måling med et elektronisk radon måleapparat. Denne mulighed giver dig et hurtigt svar på din radon måling. En elektronisk radon måler kan købes eller lejes hos RadonHuset.

Hvad gør jeg, hvis der er forhøjede radonværdier i min bolig?

Hvis målingen indikerer at radon niveauet i dit hus ligger over det anbefalede bør du sørge for at radonsikre dit hjem. Der findes en række tiltag du selv kan udføre som for at reducere niveauet af radon forekomst, for eksempel hyppig udluftning eller andre former for ventilation. Og så er der mere gennemgribende foranstaltninger så som etablering af radon spærre eller implementering af ventilations eller genvex anlæg.

Du kan læse meget mere om radon, og bestille udstyr til radon test, på RadonHuset.dk.